Tuinderij

Tuinderij Welgelegen is een klein tuindersbedrijf met 3500 m² kassen, 1000 m²  buitenteelt en bijna 100 jaar historie, gelegen in de “Eilandspolder“. De opzet en beleving van de Tuinderij komen uit grootvaders tijd.

Tuinderij Welgelegen

Tuinderij Welgelegen

De kassen van de tuinderij geven een prachtig beeld van het gebruikte type kas in de afgelopen 100 jaar. De huidige eigenaren zijn de vierde generatie die gebruik maken van deze kassen. Meer historie is te vinden onder de knop van Bram een Aagie op deze web site en in het boekje Tuinderij van toen…Welgelegen in de Eilandspolder.

Tuinderij Welgelegen

Tuinderij Welgelegen

In 2016 heeft de Oudheidkundige vereniging Het Schermereiland het boekje:  Tuinderijen van toen… Welgelegen in de eilandspolder uitgegeven. Een prachtig naslagwerk over de historie van een gebied wat eens HET tuinders gebied van Nederland zou worden. Nieuwsgierig geworden? Het boekje is bij ons te koop voor 10,- euro (excl. verzendkosten).

Het boekje Tuinderijen van toen

Tuinderijen van toen…

Milieubewust

Op Tuinderij Welgelegen wordt streng milieu bewust geteeld. Onkruid in de gewassen wordt met de hand verwijderd, ziektes worden alleen biologisch bestreden. Er worden sluipwespen, roofmijten en roofwantsen ingezet. Indien nodig worden de gewassen behandeld met bacteriepreparaten en plantenextracten m.b.v. de rug spuit. De bemesting in de Tuinderij is zoveel mogelijk organisch en op een lager niveau dan gebruikelijk.

Hierdoor is een rustige gewas groei mogelijk waardoor de bescherming tegen ziektes beter wordt. De sterkte tegen ziektes neemt nog verder toe door de ruime gewasrotatie, het duurt dus een aantal jaren voordat een gewas weer op hetzelfde stuk grond mag groeien.

De groenten van Tuinderij Welgelegen

Gedurende het seizoen kunt u de volgende gewassen o.a. aantreffen:
vroege aardappelen, bloemkool, diverse soorten tomaten, paprika, aubergine, komkommer, snijbonen, sperziebonen, tuinbonen, snijbiet, wortelen, courgettes, knolvenkel, suikermais, rabarber, spitskool, broccoli, rode bietjes, koolrabi, knolselderij, pompoenen (zowel eetbaar als voor de sier), kalebassen (niet om te eten). Alles is onbespoten, dus zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen!!

 

Tomaten met smaak

Tomaten met smaak

 

Al onze gewassen worden in de grond geteeld. Hierdoor is de smaak van onze groenten optimaal en zoals u het van vroeger gewend bent.

Alle onbespoten groenten die wij telen, verkopen wij in ons winkeltje op de camping.

Het winkeltje

Het winkeltje met groenten op de camping

 

 

 

 

 

 

 

 

Groenten van Welgelegen, je proeft het!

 

In het vroege voorjaar hebben wij winterharde violen, zowel mini als grootbloemig in allerlei kleuren. Na de violen staat de kas vol met perkplanten. Zowel de violen als de perkplanten verkopen wij direct uit de kas en natuurlijk zijn ze ook onbespoten!

Kom eens langs en maak een keuze uit onze prachtig gekleurde planten.

IMG_1781

Onbespoten perkplanten in de kas

 

 

Graag nemen we u mee naar de tuin, voor een foto rondleiding door de ogen van onze kunstfotograaf Paul.

_DSC7821

De verbinding tussen de camping en tuinderij…

oud en nieuw

Links oud, recht nieuw

_DSC7857

Kas van 60 jaar oud van buiten

kassen

Kas van 60 jaar oud van binnen

moderne folie kas

Folie kas uit 2001

folie kas

De zijkanten open op een mooie dag

kunst

Kunst op de tuin

_DSC7904

In de schuur tikt de klok door…

 paprika plant

Van groen naar rood…

 cherry tomaatjes

Klein, rood, zoet en… lekker!

courgette

Beide eetbaar, bloem en vrucht

tros tomaten

Onbespoten tomaten aan de tros

de tuinder

Siemjan de Tuinder

 

Tuinderij Welgelegen

Tuinderij Welgelgen