Fietsen in Noord-Holland

fietsen in noord-holland

Wilt u de omgeving leren kennen? U kunt prachtig wandelen en fietsen in Noord-Holland, rondom Welgelegen. Hebt u geen fiets tot uw beschikking? Geen nood, in De Rijp zijn fietsen te huur.

Fietsen in Noord-Holland

Hieronder volgen een aantal fietsroutes. U kunt gewoon vanaf de camping vertrekken en daarna zo lang fietsen in Noord-Holland als u wilt. Deze routes zijn verkrijgbaar bij ons VVV in De Rijp en in te zien bij onze receptie.

Haring en Hennep route (18 en 30 km)
Langs deze route staan beeld- en tekstpanelen die verhalen over het oude Land van Leeghwater ten tijde van het Schermereiland, in de gouden eeuw. De walvisvaart in en om de De Rijp wordt beschreven, net als het wel en wee van rond 1700. De route is ook uitgezet langs een zestal monumenten.

De Leeghwaterroute (47 km)
De route geeft weer hoe de Hollandse waterstaatkundige werken, die al lang geleden zijn gemaakt, nu nog tot de verbeelding spreken door hun vernuft. Eeuwenlang werden de molens, sluizen, dijken etc. gebruikt om in het Land van Leeghwater droge voeten gehouden. Ook de latere technieken zoals het stoomgemaal Wilhelmina zijn te bezichtigen.

Beemster route (28 km)
Deze afwisselende fietstocht gaat door droogmakerij en Unesco werelderfgoed Beemster.
Let eens op de kaarsrechte wegen en vaarten in deze droogmakerij. De meer dan 400 jaar oude dame is verglijkbaar met de meest moderne polder.
De tocht gaat onder meer langs 5 forten, welke onderdeel zijn van de Stelling van Amsterdam.

Schermer route (32 km)
De Schermer heeft geen Unesco predicaat maar is volgens kenners de meest ongeschonden polder uit de 17e eeuw! Alleen al de molendriegang rond de museummolen is een must om te bezoeken. Geniet van deze prachtige weidse strakke polder met voor de 17e eeuw waterstaatkundige hoogstandjes.

Pontjesroute (44 km)
Een aantrekkelijk fietsroute rondom het Alkmaarder- en Uitgeestermeer waarin vijf pontjes zijn opgenomen. Onderweg maakt u kennis met de hoogteverschillen tussen water en land.

Fietsknooppunten bewegwijzeringplan
Geheel Noord-Holland is voorzien van fietsknooppunten. Elk denkbare route is dus mogelijk ook in het Land van Leeghwater. De knooppuntenkaart is in te zien in de receptie van de camping of natuurlijk aan te schaffen bij het VVV.

Voor meer informatie over fietsen in Noord-Holland, zie ook de websites van VVV Graft-de Rijp en Land van Leeghwater.