Omgeving

Eilandspolder

De omgeving van Camping Tuinderij Welgelegen

Camping Tuinderij Welgelegen ligt in het mooiste deel van het Land van Leeghwater  in Noord-Holland namelijk: de Eilandspolder. Ontdek deze omgeving! Grenzend aan het dorp Graft.

De gemeentes Graft-De Rijp, Schermer en Alkmaar hebben besloten samen verder te gaan. Vanaf 2015 vormen deze drie gemeentes één gemeente. Deze fusie bevestigt de al eeuwen durende relatie tussen deze drie gemeentes. Het zijn poldergemeentes die met hun landbouwproducten de stad Alkmaar eeuwenlang van voedsel voorzien hebben. Zonder de melk uit de ommelanden was er bijvoorbeeld geen kaasmarkt geweest. Rustig gelegen in het natuurgebied de Eilandspolder vindt u grenzend aan Graft, sinds 1 januari 2015 in gemeente Alkmaar, Camping Tuinderij Welgelegen.

Activiteiten in de omgeving

Vanaf de camping kan men varen, kanoën, wandelen en fietsen in en om de Eilandspolder, waar men een uniek stukje natuurschoon zal ontdekken. De camping is een startplaats voor diverse wandel- en fietsroutes door de Eilandspolder, het land van Leeghwater en Noord-Holland.

Natuurlijk is het ook mogelijk het oude raadhuis uit 1613 van Graft te bezoeken. U kunt op de zerkenvloer kennis maken met het verleden van de Grafters. Op de zerkenvloer worden permanent de verhalen ten gehore gebracht.

De hengelsportliefhebber kan aan de kant een hengel uitwerpen of met een bootje een mooie stek zoeken op één van de meren in de Eilandspolder. Voor de vissers die van een groot water houden zijn het Noord-Hollands kanaal en het Alkmaardermeer zeer geschikt en niet ver van de camping.

Omgeving Omgeving

Cultuur

Wilt u cultuur snuiven? Ook dat kan! In de omgeving van Welgelegen kunt u het unieke verhaal van de oude polders leren kennen. U kunt de waterstaatkundige meesterwerken uit de 17e eeuw zien en zien werken.

Maak kennis met de molendriegang in Schermerhorn en het daar vlakbij gelegen Wilhelmina gemaal. Voor een compleet historisch overzicht over het ontstaan en behoud van het oude Schermereiland kunt u goed terecht in het Museum Het Houten Huis in de Rijp. Het is een aanrader om het historische dorp De Rijp te bezoeken, waar de huizen en straten uit de tijd van Leeghwater bijna volledig bewaard gebleven zijn.

In het oude Raadhuis en Waaggebouw vindt u nu het VVV. In de oude dorpskern bevinden zich, zoals eerder vermeld, het museum Het Houten Huis, de prachtige grote kerk met de bijzondere eeuwen oude gebrandschilderde ramen en de net volledig gerestaureerde en weer werkende sluis.

Stad

Een dagje naar de stad kan natuurlijk ook. Binnen een straal van ca. 35 km liggen bijvoorbeeld : Alkmaar, Hoorn en Haarlem. Maar ook Purmerend (elke dinsdag markt), Beverwijk (in het weekend zwarte markt), Schagen (gedurende het hoogseizoen op donderdag Westfriese markt) of Amsterdam waar natuurlijk altijd wel iets te doen is, zijn leuke plaatsen om te bezoeken.

Cultuur vindt u ook in Alkmaar, bijvoorbeeld op de kaasmarkt. Kaasmarkten waren vroeger de enige plek waar kazen werden verhandeld. In Alkmaar kun je op vrijdagochtend zelf zien hoe de goudgele lekkernij gekeurd, gewogen en verkocht wordt op het Waagplein. Het oude en prachtige waaggebouw is het decor van deze eeuwenoude traditie. In de oude waag is ook het kaasmuseum te vinden, zeker een bezoek waard!

Wanneer u Graft en De Rijp heeft bewonderd om zijn oude geveltjes en mooie doorkijkjes kunt u nog meer cultuur opdoen in Alkmaar met zijn 400 monumenten. Bijzondere hofjes, eeuwenoude panden en grachten, de prachtige Grote Kerk allemaal de moeite van het bezichtigen waard. Wat u zeker niet mag missen is een bezoek aan het Stedelijk museum van Alkmaar, waar o.a. het verhaal van het beleg van Alkmaar in de Spaanse tijd op een bijzondere wijze wordt verteld.

Alkmaar is ook bekend om zijn vele grachten en bruggetjes. Vanaf het water kunt u er op een bijzondere wijze kennis mee maken. Er zijn hiervoor dan ook volop mogelijkheden.
Met het genieten van de historie maakt u gelijk kennis met het uitgebreide en diverse winkelbestand van deze stad. In onze receptie en bij het VVV kunt u ook informatie vinden over de agenda van activiteiten en evenementen in Alkmaar en omgeving.

Natuur

De stad kunt u opzoeken, de natuur hebt u. Bij Camping Tuinderij Welgelegen wordt u wakker in de frisse buitenlucht. Maak kennis met het prachtige weidelandschap. Wilt u naar het strand, duin of bos? Dan bieden o.a. Bergen, Schoorl en Egmond voldoende mogelijkheden in de omgeving (15-20 km).

Omgeving Omgeving